25.11.2012 г.

Учредителен протокол на Съюза на младежките национални легиони в България






(3 април 1932 г.)


Днес, на 3 април 1932 г., свикани по инициатива на наши другари от София, подписаните Иван Дочев от Шумен, Александър Николов, Алекси Ангелов, Любен Костов от София, Васил Мавродиев от Бургас, Денчо Стефанов, Атанас Лалев, Никола Къдрев от Е.(ски) Джумая (Търговище), Атанас Касабов от Кюстендил, Иван Йотов от Пазарджик, Никола Войнов от София, Андрей Стоянов от Оряхово, Борис Банов от Варна, Георги Ефремов от Търново, Ангел Матанов от Габрово, Тома Стоянов от София, Стефан Миланов от Белоградчик, Стефан Стефанов от София, Иван Попов от Варна, Върбан Врагов от Търново, Илия Попов от Враца, Филип Филипов от с. Рила, Петър Вътов от с. Девенци, Н. п. Станчева от Карнобат и Симеон Мутафов от Варна се събрахме в София, за да разгледаме въпроса за основаването на една независима младежка организация за националност и култура, в която да се обедини българската младеж.

След като се изслуша Иван Дочев, Александър Николов и Васил Мавродиев, които изтъкнаха, че съществуването на един младежки съюз може да се осигури само, ако той действува самостоятелно и като се констатира, че има почва във всички градове за образуване на национални младежки организации, се взе с пълно единидушие

РЕШЕНИЕ:

1. Образува се независим чисто младежки Съюз на младежките национални легиони в България със седалище в София и клонове в цяла България.

2. Избират се за временно централно настоятелство Иван Дочев, Александър Николов и Алекси Ангелов, на които се възлага да свикат конгрес в град Русе през следующия месец за оформяне окончателно физиономията на организацията.

3. Всички деятели да употребят времето си през текущия месец за организиране клоновете и привличане в организацията всички младежи с нашите разбирания.

4. Възлага се на централното управление да изработи проектоустав, който да предложи на конгреса в гр. Русе за одобрение, след което да го представи за утвърждаване в МВРНЗ.

    Учредители подписваме: (следват имената на учредителите)


(ДА София, ф. 3к. оп. 1, а. е. 336, л. 4. Оригинал, машинопис и ръкопис. - в Поппетров, Н. - "Социално наляво, национализмът-напред". С., 2009 г., с. 383)



Няма коментари:

Публикуване на коментар