28.10.2012 г.

СБНЛ - Нашата идеология






(в. "Бич", 7, юли 1942)


НИЕ СМЕ: против партизанщината, кариеризма, корупцията и общественото разложение; за една единствена голяма и здрава обществена сила, цялостен израз на народната воля.

Ние смятаме селото за най-здравата основа на държавата и стопанството и се борим за неговото културно и стопанско издигане. Земята на тези, които я обработват.

Ние смятаме капитала за национално богатство. Той може да служи на частните интереси, под надзора на държавата, само в рамките на общото благо.

Ние сме за направлявана от държавата стопанска политика с цел: да се оживи, закрепне и преуспее целокупното народно стопанство; да бъдат защитени икономически слабите.

Ние се борим, чрез правилното разпределение на благата, идеята за социална справедливост да стане дело в държавата.

Нашият национален идеал, държавен идеал, стопански идеал, социален идеал, духовен идеал и културен идеал - всички в своята съвкупност дават ЛЕГИОНЕРСКИЯ ИДЕАЛ.

Националният идеал обхваща стремежа за пълно териториално обединение на българския народ под скиптъра на българския цар.

Държавният идеал обхваща стремежа, изграждането на образцова българска държава, съобразена с условията, възможностите и духа на българския народ, служеща за пример на Балканите.

Стопанският идеал е стремежът за изграждане на българско народно стопанство по начин, който ще гарантира най-голямо благоденствие, стопанска сигурност и независимост за целокупния български народ.

Социалният идеал е стремежът да създадем социална справедливост и да установим почтеност, задушевност и солидарност в отношенията между българите.

Духовният идеал е стремежът да обединим духовно и идейно всички българи, да създадем здрав национален морал, да засилим националното самосъзнание във всички българи и да ги накараме еднакво да мислят, чувствуват, работят и да се борят за всестранния възход на националната и социална култура, изкуство и строежи, да направим народа по - издигнат , по - просветен и по - културен.

ЛЕГИОНЕРСКИЯТ ИДЕАЛ - това е стремежът за всестранно развитие, задоволяване и възход на българската нация, това е вечно вървяща нагоре висина, на която искаме да издигнем ългарската нация.

Това е нашата идеология, чисто българска, народна, националсоциална, създадена независимо, самостоятелно, благодарение на особените нужди, възможности и психология на българския народ, неделима от националните, социални, стопанските, духовните и културните въжделения на българина.


Няма коментари:

Публикуване на коментар